Vibrationer kan skada nerver, muskler i fingrar och händer samt ge besvär i armar och axlar. Jan Samuelsson, verktygsspecialist på Bosch Professional och med erfarenhet av 20-tals år som hantverkare ger här sina bästa tips för att minska vibrationsskador.
1: Använd rätt maskin vid rätt tillfälle. Exempel: en tigersåg är visserligen allsidig, men den har ett vibrationstal på 13, att jämföra med en cirkelsåg som har vibrationstalet 2,5
2: Arbetsrotera. Alternera alltid arbetsuppgifterna inom teamet. Det är den totala tiden per dag du jobbar med vibrerande verktyg som styr risken för att drabbas av skador.
3: Använd rätt tillbehör med bra kvalitet. Exempel: En slipkopp i dålig kvalitet är svår att balansera vilket ger upphov till mer vibration och därmed också större risk för skador.
4: Lär dig hur mycket verktygen vibrerar och hur länge de maximalt bör användas. Vibrationstalen finns alltid angivna i bruksanvisningar och i appar.
5: Håll händerna varma. Kyla gör nerver i fingrar och händer känsligare för påverkan.
6: Låt maskinen göra jobbet. Att trycka och pressa maskinen mer än nödvändigt är ett vanligt misstag.
7: Håll verktygen i trim. Se till att blad, mejslar och andra delar är vassa och välservade så du inte behöver sätta något extra tryck för att utföra jobbet.
Texten är en förkortad version hämtad ur Bosch Professional Safety Index, ett initiativ för att öka säkerhetsmedvetenheten hos våra hantverkare.