Det är inte mycket ny skattelagstiftning som trätt ikraft vid årsskiftet 2021/2022. Men det finns ändå en hel del intressant att tänka på ur skattesynpunkt för byggföretagare.
Sofie Wilhelmsson, skatteexpert på branschorganisationen Byggföretagen, berättar här om bland annat lägre arbetsgivaravgift för unga och nya att tänka på för den som funderar på att anlita utländsk arbetskraft.
Just nu
- Inför bokslut och deklaration är det bra att se över om det finns möjlighet att göra avsättningar till bland annat periodiseringsfonder. Det är ett bra sätt att jämna ut resultatet i företaget mellan olika år. Avsättning kan göras för år med ett positivt resultat, dessa avsättningar kan sedan återföras vid negativt resultat. Avsättning som gjorts till periodiseringsfond måste dock återföras till beskattning senast sjätte året efter det år som avsättningen gjordes.
”Coronaskulden”
”Tillfälligt anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms med anledning av coronapandemin.”
Ett anstånd med förlängning kan löpa som längst till och med den 12 februari 2024 för arbetsgivaravgifter, avdragen skatt och moms som redovisas månadsvis och kvartalsvis.
Förlängningen måste ni dock ansöka om, det är ingenting som sker automatiskt.
Vi har dock inte sett att våra medlemsföretag hamnade i samma situationen som tex restauranger och hotell, där omsättningen rasade under covid.
De flesta byggföretagen tycks tvärt om ha haft mera jobb sedan pandemin bröt ut, och har sannolikt inte behövt använda sig av möjligheten till skatteanstånd.
Sänkta arbetsgivaravgifterför unga
Det blir billigare för företagen att exempelvis anställa sommarjobbare i år.
Man får sänkt arbetsgivaravgift för unga mellan 15 och 23 år med lön upp till 25 000 kronor i månaden. För ungdomar födda 2004–2006 betalar man 10,21 procent arbetsgivaravgift. För ungdomar födda 1999–2003 uppgår arbetsgivaravgifterna till 19,73 procent. Reglerna är tillfälliga och gäller till och med 31 mars 2023.
Gäller för utbetalningar som görs juni-juli-augusti.
Sund konkurrens
Sund konkurrens är en stor fråga hos oss, och något som vi jobbar mycket med. Skattefrågan är en viktig del i detta, det är grundläggande att företagen gör rätt för sig, betalar skatter och avgifter.
Det är viktigt att man kontrollera sina underleverantörer och de företag man anlitar så man vet att det är seriösa företag. Det handlar i mycket om konkurrens på lika villkor. Byggföretagen har tagit fram flera handledningar som berör frågor kopplade till kontroller vid anlitande.
Dessa finns här: https://byggforetagen.se/sund-konkurrens-kunskapsbank/vagledningar-for-olika-malgrupper/
Utländska byggfirmor
För svenska företag som anlitar utländska företag, t.ex. genom att hyra in personal, är det mycket viktigt att kontrollera att dessa utländska företag är godkända för svensk F-skatt. Från och med 1 januari 2021 gäller att om det utländska företaget saknar svensk F-skatt ska det anlitande svenska företaget göra skatteavdrag med 30 procent av betalningen, vid betalning av faktura. Detta gäller generellt vid betalning av fakturor avseende arbete utfört i Sverige. Det är alltså mycket viktigt att kontrollera att utländska bolag som anlitas är godkända för F-skatt i Sverige.
Detta görs enkelt i Skatteverkets tjänst ”Hämta företagsinformation”. de företag som anlitar utländska bolag, som inte har svenska F-skatt-sedel, att det anlitande företaget då ska dra 30 procent skatt direkt på fakturan och betala in till Skatteverket.
Det gäller alla bolagsformer.
Inhyrd personal
Den 1 januari 2021 infördes ett nytt ekonomiskt arbetsgivarbegrepp i Sverige. Syftet är att fler utländska arbetstagare som kommer hit för att arbete ska beskattas i Sverige. Reglerna gäller då arbetstagare, som är anställda av ett utländskt bolag, hyrs ut eller ställs till förfogande för att utföra arbete i en verksamhet i Sverige.
Mer information om regelverket finns här: https://skatteverket.se/foretag/internationellt/andradeskattereglervidarbeteisverigefran2021.4.477abf63175b28eb5444cd.html som innebär att den som kommer från utlandet för att arbeta tillfälligt i Sverige ska betala 25 procent skatt på hela inkomsten.
Det gäller från dag ett och gäller arbete under max 183 dagar, ett halvårs jobb. Jobbar man längre tid i Sverige beskattas man som alla andra.
Se mera byggföretagen.se skatteverket.se