”De unga är vår framtid, vi bidrar till att de ska må bra” - Aviciis pappa om samarbetet med Bauhaus och kampen för psykisk hälsa
Avicii Arena har blivit en symbol i arbetet för ungas psykiska hälsa. Bauhaus är en aktiv samarbetspartner i projektet med målet att arbeta för att förebygga psykisk ohälsa både inom företaget och i idrottsrörelsen som man är en stor sponsor till.
– BARN OCH UNGA är vår framtid men tyvärr är det många unga som inte mår bra idag. De behöver hjälp, stöd och förståelse. Det här är ett sätt att lyfta frågan om psykisk hälsa, säger Aviciis pappa Klas Bergling.
Tims arv lever
Klas och familjen Bergling grundade Tim Bergling Foundation i mars 2019 efter Tim ”Avicii” Berglings bortgång den 20 april 2018. Stiftelsen arbetar för att minska och förebygga psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna.
– Det är tack vare Tim, hans arv och musiken som vi kan göra det här och bidra till att unga ska må bättre men också för att minska stigmat för psykisk ohälsa.
– Ett sätt är att uppmärksamma och prata om pro-blemet. Vi får ju stort genomslag när vi pratar om det här och driver frågor i våra projekt, säger Klas.
Alla engagerade
Ett viktigt projekt är det som nu startats i Avicii Arena och som är ett initiativ från Stockholm Live.
– De kom till oss efter Avicii-tribute-konserten 2019 och frågade om de kunde få namnge Globen, som de driftar, till Avicii Arena och i sammanhanget presen-terade de även en vision att jobba för ungas hälsa och välmående. De ville, förutom vår stiftelse, engagera några företag som möjliggör men samtidigt är jobbar aktivt i projektet.
I projektet finns ett uttalat uttalat krav på engage-mang av företagen.
– När de figurerar i samband med Avicii Arena ska de nämna att de gör detta för ungas psykiska hälsa och välmående. Inför nästa år planerar vi inom Avicii Arena projektet ett antal aktiviteter. Det är idéer och tankar, som bara ska formas.
Det ger effekt
Tim Bergling Foundation är sedan några år engagerade i flera andra projekt som rör ungas psykiska hälsa.
– Vårt arbete ger effekt har vi sett, helt enkelt eftersom vi gör något som är tydligt och fungerar i praktiken.
Klas ger några exempel och berättar om bland annat: – Vi stödjer organisationen Mind och att deras hjälplinje ”självmordslinjen” kan vara öppen dygnet runt årets alla dagar, de gör även andra bra insatser för ungas psykiska hälsa.
– Vi har engagerat oss i Bris och deras dygnet-runt- öppen chatlinje för barn. Det är ett bra sätt att fånga upp unga som inte mår bra.
Jobbar i skolan
– Vi jobbar med Rädda Barnen i ett nytt samarbete bland annat med inriktning på meningsfull fritid där vi kommer att bygga musikstudios på fritidsgårdar.
Tillsammans med Linneuniversitetet och deras verk-samhet, Make Music Matter, får elever i grundskolorna med Aviciis musik skapa egna musikproduktioner. Det är ett skolprojekt som fokuserar på musik, kreativitet, digital teknik och välmående.
– De har hittills fått med sig 360 skolor och det är jättebra.
Klas Bergling har på senare år insett vilket stort behov det finns av insatser för ungas psykiska hälsa.
– Ungdomarna är ju vår framtid och det är så mycket idag som inte fungerar som det ska. Det gör att många unga inte mår bra och insatserna för att hjälpa dem fungerar inte så bra i samhället, i skolor, inom vården.
Mera konkret
Han pekar då på framförallt konkreta åtgärder.
– Det kommer ständigt nya rapporter och förslag på olika initiativ, man har kunskaperna och vet vad som behöver göras, så långt är det bra, men förmågan att genomföra det man pratar om saknas.
– Det gör att man inte får någon större märkbar effekt på alla välvilliga satsningar, diskussioner och föreslagna åtgärder.
– Exempelvis togs 2008 ett beslut om nollvision för självmord men ännu har inget hänt. Det saknas ledare med mandat att genomföra förändringarna man prata om.
Mycket händer
Men Klas ser också att det händer allt mer i frågan om psykisk hälsa.
– Ja, absolut. Det är mycket på gång och de initiativ somtas är bra men det måste till mycket mera. Jag tror det blir av men att få igång maskinen…
Utifrån sina möjligheter och resurser vill Tim Bergling Foundation bidra till att trycka på och få igång åtgärder för ungas psykiska hälsa.
– Vi vill också satsa mer på förebyggande arbete tidigt i en människas liv, tex i förskolan och grundskolan efter-som det är så viktigt att de som jobbar på skolor och för-skolor redan där ser signaler och är observanta på elever som behöver extra stöd.
– Att det blir ett generellt, naturligt tänk och inslag i deras arbete.
Näringslivets hjälp
– Vi behöver också ett större samarbete med närings-livet, de gör mycket redan men kan göra mer och även genom att tydliggöra hur de själva jobbar med psykisk hälsa.
Många företag har program och stöd för fysisk och psykisk hälsa och gör väldigt bra grejer internt men de är dåliga på att marknadsföra det. Det kanske inte tänker på det men det betyder mycket att deras arbete syns eftersom det är en viktig del av de anställdas fysiska och psykiska hälsa vilket även får betydelse på fritiden.
– Inom näringslivet finns också mycket stora pengar som skulle göra stor nytta i arbetet för barn och ungas fysiska och psykiska hälsa. Det räcker med någon pro-mille av omsättningen för att göra skillnad.
Samtalshjälp
Tim ”Avicii Bergling var bara 28 år när tog sitt liv i Muskat i Oman. Hur klarade Klas och hans fru Anki deras egna psykiska hälsa efter sonens död?
– Vi har tagit hjälp och vi fick också mycket fint bemötande och stöd från många håll. Vi har pratat och pratar mycket om det här hemma men det är viktigt också att man har möjlighet att prata med andra utanför familjen, att komma ut ur sin ”bubbla” i tankarna.
– För Tim finns alltid med och sorgen kan slå till när som helst, varje dag. Jag kan vara glad en dag men så plötsligt kommer sorgen igen.
Psykisk hälsa drabbar även omgivningen.
Ja, det är viktigt med anhörigstöd. För runt en person som lider av psykisk ohälsa finns det väldigt många, vänner och anhöriga, som mår dåligt.