Byggbranschens problem är inte mängden jobb utan vem som ska utföra dem.
– Ja, problemet är bristen på yrkesfolk. Byggbranschen är het men det finns ingen region som inte saknar yrkesfolk.
Det säger Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning på branschorganisationen Byggföretagen.
Efterfrågan på bostäder är fortfarande stor och verkar inte dämpas närmsta tiden utan nyproduktionen ökar hela tiden.
– Men renoveringsprojekt är också en växande del just nu. Det har visat sig att vi har en ”renoveringsskuld” som det är dags att ta hand om. Till exempel stambyten ökar enormt just nu och det för ju med sig tex badrumsjobb och mycket annat.
– Vi har också många infrastrukturprojekt som redan är igång och vi ser att väldigt många nya projekt sätts igång framöver.
Hitta personal
Det finns alltså mycket att göra för byggföretagen både nu och framöver. Men vem ska jobba med alla projekt?
– Hur hittar vi rätt personer? Hur klara kommande projekt om jag inte hittar personal? Det är sånt som oroar företagen idag.
Det finns ett stort behov av byggyrkesfolk över hela landet. En av de störst utmaningarna är yrkesutbildningen av till exempel snickare, plattsättare, ställningsbyggare mfl.
Chefer saknas
– Det varit svårt länge på grund av att det finns väldigt få utbildningar och väldigt få ungdomar som vill gå yrkesprogrammen. Dessutom finns det väldigt lite vuxenutbildningar till våra yrken.
– Vi saknar även personal på tjänstesidan, som bla tekniker, arbetsledare, montörer.
– Och senaste medlemsundersökningen visar att det är svårt även att rekrytera chefer, tex platschefer, arbetschef mm, det är det nyaste rekryteringsproblemet i branschen. En orsak till det är att på 90-talet tappade branschen mycket personal och kompetens, de som nu hade kunnat gå in i chefsroller i byggföretagen.
Högre kompetens
Samtidigt som utbildad personal saknas ställs också högra kompetenskrav.
– Den tekniska utvecklingen går framåt oerhört snabbt i samhället, även i byggbranschen. Det krävs högra och ny kompetens i alla led i branschen. Vi ställer nya krav på yrkesrollerna och vi får en del helt nya yrkesroller.
– Idag behövs bredare kunskap inom områden som tex miljö, återbruk, digitala verktyg, materialkännedom.
– Det är bra, det höjer ju kompetensen inom hela branschen.
Högre kompetens
Samtidigt som utbildad personal saknas ställs också högra kompetenskrav.
– Den tekniska utvecklingen går framåt oerhört snabbt i samhället, även i byggbranschen. Det krävs högra och ny kompetens i alla led i branschen. Vi ställer nya krav på yrkesrollerna och vi får en del helt nya yrkesroller.
- Idag behövs bredare kunskap inom områden som tex miljö, återbruk, digitala verktyg, materialkännedom.
- Det är bra, det höjer ju kompetensen inom hela branschen.
Fler utbildningar
Men då krävs också personal med rätt utbildning.
Organisationen Byggföretagen, byggbranschen och yrkeshögskolorna har ett väldigt aktivt, tätt och bra samarbete för att både öka antalet utbildningar och intresset från sökande till utbildningarna.
– Vi är hårt drivande för att skapa fler utbildningar på vuxennivå. Den möjligheten är viktig för dem som valt annat program på gymnasienivå och senare i livet istället vill utbilda sig inom bygg.
Mera kunskap
– Det är bra för byggbranschen på flera sätt, inte minst eftersom vi då får in andra kompetenser och erfarenheter från andra branscher.
Arbetet har också börjat ge resultat
– Efter pandemin har vi sett en ökning av intresset för utbildningar inom bygg och anläggning. Vi har också en särskild ökning av kvinnor som söker sig till yrkeshögskolorna. 2021 var 32% av sökande till utbildningarna inom samhällsbyggnad kvinnor.
Här är jobben
– Många inser nu att det är som byggbranschen det finns jobb. Att det är roliga, omväxlande jobb, bra lönenivå och en trygg bransch med framtidsmöjligheter.
– Även på gymnasienivå har det märkts en svag ökning av sökande till bygg- och anläggningsprogrammet på vissa håll i landet.